Python Diline Giriş

Python Nedir?

Python, Guido van Rossum tarafından 1991 yılında yayınlanan bir programlama dilidir. Python kullanarak web uygulamaları, bilgisayar programları, veritabanı işlemleri içeren uygulamalar, hesaplama araçları gibi farklı türde yazılımlar geliştirebiliriz. 

Python ile geliştirilen yazılımlar Windows, Mac, Linux, Raspberry Pi gibi platformlarda çalışabilmektedir. Python ile yazılan uygulamanın Android'de çalışması için Android'e göre yazılması, uygun modüllerin ve frameworklerin kullanılması gereklidir. (https://code.google.com/archive/p/python-for-android/) Bu linkten Google'ın Android için Python çözümüne ulaşabilirsiniz.

Python'un en önemli iddiası az kodla çok iş yaptırmaktır. Kullanılan dil İngilizce olup syntax'ın konuşma diline çok yakın olması özellikle İngilizcesi iyi olanlar için büyük avantajdır. Bir diğer iddiası da komutların yorumlanarak çalıştırılması ve hızlı prototip oluşturulmasıdır.

Python sürümleri: Şu an için Python 3 yayınlanmış olan en son versiyondur. (Python 3.10.1) Python 2 sürümü arada bir gelen güvenlik güncellemeleri dışında hiç güncelleme almamasına karşın halen oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Sitemizde Python 3 anlatılmıştır.

Python yazmak için en basit metin düzenleyicileri kullanabileceğimiz gibi daha gelişmiş editörler de kullanabiliriz.

Python Yazım Kurallarından Bazıları (Python Syntax)

Python İngilizce'ye çok yakındır. Komut satırları satır sonunda biter. Yani satır sonuna noktalı virgül, parantez vb konulmaz.

Ayrıca döngüler, metotlar, sınıflar vb yapıların kapsamları satırların girintileri ile ayarlanır. Süslü parantez kullanılmaz.

Girintiler bu yüzden son derece önemlidir ve hatalı kullanılmamalıdır. Girinti yapılması gereken bir yerde girinti yapmazsak ya da yapılmaması gereken yerde yaparsak bu hataya sebep olacaktır.

Yorum satırları için # karakteri kullanılır. Bu karakterden sonra satırın devamı işleme alınmaz.

Python Kurulumu

Bilgisayarımızda Python'un kurulu olup olmadığını, kurulu ise versiyonunu şu şekilde öğrenebiliriz.

Windows bilgisayarlarda komut istemine girerek "python --version" komutlarını verebiliriz.

C:\Users\BTdersleri>python --version

Linux sistemlerde komut satırına, Mac bilgisayarlarda ise Terminale girerek aynı komutu kullanabiliriz.

Python'un en yeni versiyonunu indirmek için resmi sitesine girebilirsiniz. https://www.python.org/

Buradaki Downloads sayfasından en son Python sürümünü indirerek kolayca kurabilirsiniz.

Kurulumu tamamladıktan sonra Python ile çalışmaya başlayabilirsiniz. Python komutlarını yazarak çalıştırmak için farklı yollar kullanabiliriz. Bunları şöyle açıklayabiliriz.

Python Konsol Ekranı

Başlat menüsünden Komut İstemine (cmd) girilir. Burada “python” yazılarak Enter yapılır. Ardından python diline ait komutları yaz​arak çalıştırabiliriz. Bu ekrana konsol adı verilir. Komutlar satır satır çalıştırılır. Çok sayıda satırı tek seferde çalıştıramayız.

Tek satırlık kodları test etmek için kullanabiliriz. Onun dışında tercih edilmez.

Python Shell Ekranı

Başlat menüsünden Python IDLE programı çalıştırılır. Karşımıza Shell ekranı gelir. Burada da kodlarımızı yazarak çalıştırabiliriz. Hem konsol hem de Shell ekranları tek satırlık kod çalıştırmaya uygundur. Yani bir satırı yazıp Enter yaptığımız anda o satır çalıştırılır.

Python IDLE Python Dosyası Kullanımı

Çok sayıda komut satırını topluca yazmak ve çalıştırmak için Shell ekranındaki Dosya menüsünden New File seçeneği tıklanır. Yeni açılan dosyaya komutlar yazılır ve kaydedilir. Ardından Run menüsünden Run Module komutu verilerek o dosyadaki tüm komutlar Shell ekranında çalıştırılır. Oluşturulan dosyaların uzantısı .py’dir.

Python (.py) dosyalarımızı bilgisayarda kolayca saklayabilir ve taşıyabiliriz. Python yüklü olan herhangi bir cihazda da kolayca çalıştırabiliriz.

Python İçin Editör Program Kullanmak

Python kodlarımızı yazmak için yukarıdaki yöntemler dışında farklı programlar da kullanabiliriz. Pycharm, Visual Studio Code, Not Defteri gibi çok sayıda program içinden seçim yapabiliriz. Bu editörleri kullanmak şart olmamakla beraber gelişmiş programların hazırlanmasında bize faydaları olacaktır.

Komut İsteminden Python Dosyamızı Çalıştırma

Kayıtlı bir python dosyasını Komut İsteminden çalıştırmak istersek:

  • Not Defteri programını açın
  • print("Hello World!") satırını ekleyin
  • Dosya Menüsü - Kaydet komutu verin.
  • Dosya adına "Hello.py" yazın.(Pyhton dosyalarının uzantısı py'dir)
  • Kodlamayı Utf-8 seçin
  • Kayıt yeri ise D sürücünüz olsun.
  • Başlat menüsünden Komut İstemini bularak çalıştırın.
  • D: yazarak Enter yapın. Böylece dosyayı kaydettiğimiz D sürücüsüne geçiş yapmış olacağız.
  • python hello.py  yazın ve Enter tuşuna basın.

Eğer her şeyi doğru yaptıysanız yeni satıra "Hello World!" yazıldığını göreceksiniz. 

 

Python nedir, python kullanmak için gerekenler, python öğrenmek için ne yapmalıyım, python kullanımı, python dersleri ve örnekleri, python giriş, python kurulumu, python nasıl kullanılır

KONU İLE İLGİLİ ÖRNEKLER

Bu konu ile ilgili örnek bulunmamaktadır.



YORUMLAR




8197  kez okundu.

Online Kullanıcı Sayısı 379



python-nedir-nasıl-kullanılır