Kodlama Eğitimi Nedir?
Günümüzde teknoloji müthiş bir hızla gelişmekte, teknolojik cihazların kullanımı da her gün daha da yaygınlaşmakta. Akıllı telefonlar, tabletler, bilgisayarlar, robotlar, insansız hava araçları, dronelar, akıllı evler ve bunun gibi birçok kavram hayatımıza girmiş olup, bunları kullananların sayısı her gün daha da artmakta.
Bu cihazların donanım kısımları çoğunlukla yabancı ülkelerde üretilmekte olup, o ülkeler için inanılmaz gelir kaynaklarıdır.
Yine bu cihazların bir de yazılım kısımları vardır ki bunların da çoğu yabancı kökenlidir ve üretilen donanımlardan bile daha fazla gelir getirmektedir. Microsoft, Google, Facebook isimlerini saymamız bu iddiayı doğrulamak için yeterlidir herhalde.
Bir ara google, akıllı telefonları bedava veya çok ucuza dağıtmayı bile düşündü çünkü o cihazlarda kullanılacak yazılımlar da kendi elindeydi.
Ülkemiz açısından bu donanımları üretebilmek ne kadar önemliyse, bu donanımlarda kullanılacak yazılımları üretmek de o kadar önemlidir.
Yazılım Geliştirmek Nedir?
Yazılım, elektronik cihazların belli işlemleri gerçekleştirebilmesi için kullanılan her türlü programın genel adıdır. Örneğin windows, android, ios, paint, word, photoshop, instagram uygulaması gibi..
Sadece bilgisayarlarda kullandığımız windows işletim sistemi için bile milyonlarca dolar ülkemizden çıkmaktadır. Oysa kendi işletim sistemimizi geliştirip bu bilgisayarlarda kullansaydık windows için para ödemezdik. Tübitak tarafından Pardus işletim sistemi bu amaçla üretilmiştir.
Yazılım geliştirmek, elektronik cihazları programlamak, onlarda çeşitli işleri gerçekleştirecek programları üretmek demektir. Geliştireceğimiz yazılım işletim sistemi gibi çok büyük bir yazılım olabileceği gibi, cep telefonu uygulamaları, bilgisayar programları, web uygulamaları vb yazılımlar da olabilir.
Eskiden bu işi yapanlara daha çok programcı (bilgisayar programcısı) denirken, günümüzde cihazların çeşitliliği artınca yazılımcı veya yazılım geliştirici gibi isimler kullanılmaktadır.
Yazılım Geliştirme İşi Nasıl Yapılır?
Yazılımlar, programlama dilleri ve editörleri kullanılarak oluşturulur. Programlama dillerinin kendilerine özgü yapıları ve komutları vardır ve genelde her programlama dili belli alanlara yöneliktir. Örneğin android uygulamaları geliştirmek için çoğunlukla Java dili kullanılır.
Program yazarken kullanılacak komutların ne işe yaradığını öğrenmek çok zor değildir. Zaten programlama dilleri belli sayıda komut ve yapıya sahiptir. Önemli olan bu komutları kullanarak istenen amaca ulaşmayı sağlayacak mantığı ve algoritmayı kurmaktır.
Yazılım konusunda en önemli şey mantıktır. Mantığını kullanmayı öğrenen herkes uzman bir yazılımcı olabilir.
Kodlama Eğitiminin Amacı
Yazılım geliştirme işinde en önemli şey mantık olduğuna göre, erken yaşlarda bu mantığı geliştirmek avantaj olacaktır. Gelişmiş ülkelerde bu eğitimler küçük yaşta verilmeye başlanmaktadır.
Kodlama eğitimi sayesinde bireyler daha küçük yaşlarda bilgi işlemsel düşünme, araştırma, sorun çözme, sorgulama, buluş yapma, üretme, projeler geliştirme vb beceriler kazandıracaktır.
Ve bu sayede ilerleyen yaşlarda yazılım işinde olmasa bile, hayatının her alanında analitik düşünecek, araştıracak, sorgulayacak ve üretecektir.
kodlama nedir, kodlama dersi için neler gerekli, kodlama eğitiminin amacı, kodlama dersi etkinlikleri, kodlama eğitimi için gerekenler, kodlama dersleri giriş, kodlamaya giriş, çocuklar için kodlama eğitimi
KONU İLE İLGİLİ ÖRNEKLER
Bu konu ile ilgili örnek bulunmamaktadır.
7359 kez okundu.