Robotik Nedir?
Gün geçtikçe robotik ve kodlama kelimelerini daha çok duyar olduk. Özellikle okullarda kodlama ve robotik atölyeleri kurulmaya ve bu konularda eğitimler verilmeye başlandı. Kodlama konusunda önceki sayfalarda bilgi vermiştik. Peki robotik ne demek oluyor?
Elektronik cihazlar, makineler, robotlar ve benzeri araçlar hayatımızın her alanında kullanılmakta ve giderek daha fazla yaygınlaşmaktadır. Bu araçları kolaylık açısından mekanizma diye adlandıralım.
Bu mekanizmalar birçok fiziksel parçadan oluşup bu parçaların tasarımından tutun da, mekanizmanın programlanarak nasıl çalışacağına kadarki tüm işlemler robotik dalına girmektedir.
Robotlar ile diğer mekanizmalar arasındaki en önemli fark robotların kendi kendilerine karar verebilmeleridir. Sensörleri ile dış dünyadaki çeşitli etkileri algılayarak, farklı durumlarda farklı işlemler gerçekleştirebilirler. Robotun hangi durumda nasıl davranacağı tamamen yazılımına bağlıdır.
Robotun karar vermekteki becerisi aslında programcısının becerisidir.
Okullardaki robotik eğitimlerinde yapılan çalışmaların amacı da sıfırdan robot üretmek değil, onları programlayarak farklı yetenekler kazandırmaktır.
Robotik eğitimlerinin en önemli amacı ise bireylere daha küçük yaşlarda analitik düşünme, araştırma, sorun çözme, sorgulama, buluş yapma, üretme, projeler geliştirme gibi beceriler kazandırmak ve onlara mühendisliği, teknolojiyi, yazılımcılığı ve benzer alanları sevdirmektir.
Tabi bu eğitimleri alan kişi illaki mühendis ya da yazılımcı olacak diye bir kaide yok. Yukarıda saydığımız beceriler insana hayatının her alanında önemli faydalar sağlayacaktır.
STEM nedir?
Robotik ve kodlama eğitimi ile ilgili araştırma yaptığımızda özellikle bu eğitimin verildiği okullarda STEM, STEAM, STEM+A gibi ifadeler karşımıza çıkmakta. Bu ifadeler İngilizce şu kelimelerin baş harflerinden oluşmaktadır.
S: Science – Fen
T: Technology – Teknoloji
E: Engineering – Mühendislik
M: Math – Matematik
A: Art – Sanat
Bu eğitimlerin içeriği öğrencilerin yaşına ve seviyesine göre değişmektedir. Bazı kurslarda kodlama ağırlıklı eğitim verilirken bazıları Arduinho atölyelerinde mikrodenetleyiciler, sensörler, ledler, motorlar gibi araçlar kullanılarak hem bunların sökme takma vb işlerini, hem de programlanmasını kapsıyor.
Robotik Eğitimin Maliyeti Nedir?
Günümüzde birçok firma eğitim amaçlı kullanılmak üzere robotik setler üretmektedir. Arduino başlangıç setleri genel olarak 75TL civarlarındadır.
Peki bu arduino nedir?
Sonraki Konu: Arduino Nedir? Neler Yapılabilir?
robotik nedir, robotik eğitimi nedir, robotik eğitimi için neler gerekli, robotik programlama nasıl yapılır, stem nedir, stem açılımı, robotik eğitiminin maliyeti ne
KONU İLE İLGİLİ ÖRNEKLER
Bu konu ile ilgili örnek bulunmamaktadır.
8945 kez okundu.