Asp.NET'e Giriş

.NET Teknolojisi

Uzun yıllardır programcılar için en büyük sorunlardan biri, yazılan uygulamanın tüm işletim sistemlerinde çalışmaması olmuştur ve bu nedenle farklı sistemler için programın farklı versiyonlarını hazırlamak zorunda kalmışlardır.

Özellikle web programcılığında bu daha da büyük bir sorundur. Çünkü bizim hazırladığımız web sayfası ya da web uygulaması sadece belli işletim sistemlerinde çalışacak olursa, birçok ziyaretçi sayfamızdan faydalanamayacaktır.

.NET platformu sayesinde öncelikle bu sorun ortadan kalkmış, geliştirilen uygulamaların tüm çalışma ortamlarına uyması sağlanmıştır. 

Ayrıca programcıya birçok dil seçeneği kullanma şansı vermiştir. 

Asp.NET bir dil değil, teknolojidir diyebiliriz. Asp dili üzerine inşa edilmiş olup, günümüzde Asp.NET projelerinde birçok programlama dili kullanılabilir.

Asp.NET'in Sağladığı Avantajlar

Sadece Html kullanarak hazırladığımız sayfalar statik yani durgun sayfalardır ve kullanıcı ile herhangi bir etkileşime giremeyiz. Örneğin Html etiketleri ile bir form hazırlayabiliriz ancak o forma girilen bilgiler ile işlem yapamaz ya da bir yerlere kaydedemeyiz. 

Asp.NET sayesinde ise kullanıcı etkileşimli sayfalar hazırlayabiliriz. Örneğin veritabanı işlemlerini, üyelik işlemlerini ve benzeri işlemleri gerçekleştirebiliriz. 

Bu tür işlemler klasik Asp dili ile de yapılabilmektedir. Ancak Asp.Net'in bize sunduğu hazır nesneler sayesinde çok az hatta neredeyse hiç kod yazmadan bu işlemleri yapabiliyoruz.

Web Sayfalarının Çalışma Şekli

Hazırladığımız siteyi yayınlamak için bir web sunucusundan alan satın alıp, sitemize ait tüm dosyaları o alanımıza yükleriz. Bu sayede sitemize ulaşmak isteyen ziyaretçiler, o sunucudan gerekli bilgileri alarak sayfalarımızı görüntüleyebilirler.

Web sayfaları iki şekilde çalışabilmektedir:

İstemci Taraflı Çalışma

Eğer ziyaretçinin görüntülemek istediği sayfa sadece Html, Css ve JavaScript kodları içeriyorsa, sunucu bu kodları üzerinde hiç bir işlem yapmadan istemciye gönderir. İstemcinin bilgisayarındaki web tarayıcısı bu kodları yorumlayarak web sayfasını ekranda görüntüler.

Html, Css ve JavaScript kodları istemci taraflı çalışan kodlardır yani bu kodlar sunucudan direk olarak istemciye gönderilir. Bir web tarayıcısı bu kodları kendisi yorumlayarak sonucu ekranda görüntüleyebilir.

Sunucu Taraflı Çalışma

Sunucu taraflı çalışan kodların en yaygın olanları Asp.Net ve Php'dir. 

Eğer istekte bulunulan sayfada Asp.Net ve Php ile yazılmış kodlar mevcut ise bu kodlar sunucu tarafından çalıştırılır ve sonuç üretilir. Bu sonuç html çıktısı halinde istemciye gönderilir ve kullanıcının tarayıcısında görüntülenir. 

Sunucudan istemci bilgisayara Asp.Net kodları gönderilmez, dolayısıyla ziyaretçi sayfa kaynağını görüntülediğinde sadece istemci taraflı kodları görebilir. Yani sayfanın gerçek kodları, ziyaretçinin gördüğünden farklı olur. Kötü niyetli kişilerin açık bulmaları da zorlaşmış olur.

İstemci bilgisayarda performans artışı olur çünkü sunucu Html çıktısını hazırlayıp istemciye göndermiştir.

Ayrıca Asp.Net kodlarını bir bilgisayarın çalıştırabilmesi için gerekli özellikler istemci bilgisayarda mevcut olmayabileceğinden, bu sorunun da önüne geçilmiş olur. Standart bir tarayıcı (web browser) yüklü tüm bilgisayarlar sayfamızı rahatça görüntüleyebilir.

asp.net kurulumu, asp.net neler gerekli, asp.net dersleri, asp.net örnekleri, .net nedir, nasıl kurulur, Asp.Net Nedir

KONU İLE İLGİLİ ÖRNEKLER

Bu konu ile ilgili örnek bulunmamaktadır.



YORUMLAR




346568  kez okundu.

Online Kullanıcı Sayısı 410



AspNETe-Giriş