Monitörler

MONİTÖRLER

Yapısına göre 4 çeşit monitör bulunmaktadır:

  • CRT Monitörler: Katot ışın tüplü
  • LCD Monitörler: Likit (sıvı) Kristal yapıdaki renk hücreleri kullanılır.
  • LED Monitörler: Yapıları incelendiğinde Lcd monitörlerle birçok benzerlikleri vardır. En önemli farkları kullanılan aydınlatma teknolojisindedir.
  • PLAZMA Monitörler: Xenon ve neon gazları bulunan renk hücreleri kullanılır.

Monitör alırken dikkat edeceğimiz konular:

1.Çözünürlük

Görüntü kalitesini belirleyen en önemli faktördür. Çözünürlük, ekrandaki piksel sayısı ile ifade edilir. Çözünürlük arttıkça görüntü kalitesi ve netliği de artar. Günümüz monitör ve televizyonlarında şu çözünürlükler sık kullanılmaktadır:

  • 3840 x 2160 (UHD - Ultra Hd - 4K)
  • 1920 x 1080 (Full HD)
  • 1366 x 768 (Hd Ready)
  • 1280 x 1024
  • 1024 x 768

Bir ekranın çözünürlüğünü artırdığımızda, ekrandaki piksel sayısı artar, piksellerin boyutları ise küçülür. Böylece görüntüdeki netlik de artar.

Ekran boyutu: Ekranın sol alt köşesinden, sağ üst köşesine uzanan köşegenin uzunluğu ile ifade edilir. Ekran boyutu belirtilirken genellikle inch kullanılır. (1 inch) 1”=2,54 cm

Monitör ve televizyonların ekran boyutlarına şu örnekler verilebilir.

17’ , 19’, 21’, 32’, 40’, 42’, 46’

Örneğin 42 inch ekrana sahip bir televizyon, Türkçe 106 ekran diye tabir edilmektedir.

2. Kullanılan Port

Bilgisayardan monitöre görüntü aktarmak için VGA, DVI veya HDMI portları kullanılabilmektedir.

Bunlar arasında görüntünün en hızlı ve kaliteli iletilmesini sağlayan HDMI portudur. HD görüntüleri, kayıp olmadan monitör veya TV gibi cihazlara aktarabilmek için hem ekran kartımızda hem de monitörde HDMI portu bulunmalıdır.

3.Nokta Aralığı (Dot Pitch)

Ekrandaki görüntü hücreleri arasındaki boşluktur. Ne kadar az olursa o kadar iyidir. 0,21 mm, 0,24 mm gibi örnekler verilebilir.

4.En Boy Oranı (Aspect Ratio):

Ekranın genişliğinin yüksekliğine oranıdır. En sık karşılaştığımız oranlar 4:3 ve 16:9 ‘dur. 16:9 oranı “Wide Screen” diye de isimlendirilmektedir. Hd yayınlar ve Hd filmler 16:9 formatında çekildikleri için, bu yayınları ve filmleri 16:9 oranına sahip bir televizyonda daha iyi izleyebiliriz.

5.Görüntü Tazeleme Hızı

Ekrandaki görüntünün saniyede kaç defa oluşturulduğunu ifade eder. Hertz ile ölçülür. 50 Hz, 70 Hz, 100 Hz, 200 Hz gibi örnekler verilebilir. Düşük tazeleme hızı gözü daha fazla yorar ve görüntüde titreşimlere neden olabilir.

6.Ölü Piksel (Bad Pixel):

Ekrandaki görüntü hücrelerinden bir veya bir kaçının bozuk olması, dolayısıyla bu hücrelerin hiçbir rengi gösterememesi durumudur.

7.Tepki Süresi

Görüntü hücrelerinin ne kadar çabuk renk değiştirebildiğini ifade eder. Tepki süresi ne kadar düşük olursa, hızlı ve hareketli görüntüler o kadar kaliteli olur. 2ms iyi bir tepki süresi olarak kabul edilmektedir. Bundan başka 4ms, 5ms, 8ms gibi örnekler verilebilir.

8.Görüş Açısı

Ekrana karşıdan değil de yan taraftan baktığımızda görüntü karanlık ve bulanık görünebilir. Görüş açısı ne kadar genişse, o dereceye kadar yandan baktığımızda problem yaşamayız. Günümüzde 178⁰‘ye kadar izleme açıları mevcuttur.

9.Kontrast oranı

Renklerin karşıtlığı ile ilgilidir. Ne kadar yüksekse o kadar iyidir. Günümüzde Lcd televizyonlar 30.000:1, 50.000:1 gibi kontrastlara sahipken, Led monitör ve televizyonlar çok daha yüksek kontrast oranlarına ulaşabilmektedir. Bu fark Led ekranların aydınlatma yöntemlerinden kaynaklanmaktadır.

lcd led farkı, lcd tv ile led tv arasındaki farklar, monitör alırken dikkat edilmesi gereken özellikler, tepki süresi nedir, kontrast nedir, hangi televizyon iyi

KONU İLE İLGİLİ ÖRNEKLER

Bu konu ile ilgili örnek bulunmamaktadır.



YORUMLAR




6021  kez okundu.

Online Kullanıcı Sayısı 92



Monitörler