TARAYICILAR (SCANNER)
Kağıt üzerindeki görüntüyü bilgisayara aktarmak için kullanılır. Ayrıca OCR denilen karakter tanıma yöntemini kullanarak kağıt üzerindeki metni bilgisayarda düzenlenmek üzere bir kelime işlemci programına aktarabilirler.
Çeşitleri: Flatbed (bizim kullandığımız), Yaprak beslemeli, Handled (El tarayıcısı), Drum (çok gelişmiş)
Yapısını oluşturan başlıca kısımları şöyle açıklayabiliriz:
-
Florasan lamba: Işığı sağlayan kısımdır. Ürettiği ışınlar kağıda çarpar ve yansır.
-
Optik düzenek: Ayna ve mercekten oluşur. Kağıttan yansıyan ışınların sensör üzerine düşmesini sağlar.
-
CCD: Gelen ışınlara ait renk bilgisini oluşturur.
-
İşlemci: Sensörden gelen bilgiyi dijitale çevirir. Ve gerekli diğer işlemleri yapar.
-
Okuma kafası ve taşıyıcı kol: Tüm sayfanın taranması için okuma kafası, taşıyıcı kol üzerinde hareket eder.
-
Adım Motoru: Taşıyıcı kolun hareket etmesini sağlar.
Twain Standardı: Yazıcılarda da olduğu gibi bir tarayıcıyı bilgisayarımıza bağlayıp kullanabilmek için o tarayıcının sürücü yazılımını yüklememiz gerekir. Twain standardına uyan tarayıcıları kullanmak için, kendilerine ait olan tarama programını çalıştırmak şart değildir. Photoshop gibi programlardan gerekli komut verilerek (import) tarama gerçekleştirilebilir ve resim direk bu programların ekranında açılabilir.
Tarayıcıların desteklediği çözünürlük dpi ile ifade edilir. Dpi:Dots Per İnch : İnç başına nokta sayısı
Matbaalarda, genel olarak 300dpi çözünürlükte tarama yapılır. Normal kullanımda 150 dpi yeterli olacaktır. İnternette yayınlanan resimlerin çok büyük bölümü ise 72 dpi çözünürlüğündedir.
Renk Derinliği: Renk derinliği bir resimde kullanılabilecek toplam renk sayısını belirler. 16 bit renk derinliğinde 65.000 (216) farklı renk mevcutken, 24 bit renk derinliğinde ise 16 milyon (224) renk mevcuttur. 32 bit renk derinliği tercih edildiğinde renk sayısı artmazken, saydamlık bilgisi de tutulabilmektedir.
Tarama yaparken renk derinliğinin yüksek olması, taranan resimdeki ton farklılıklarının daha iyi elde edilmesini sağlar.
tarayıcı nasıl kullanılır, tarayıcı özellikleri, tarayıcı alırken dikkat edilmesi gerekenler, tarayıcı çözünürlük değiştirme
KONU İLE İLGİLİ ÖRNEKLER
Bu konu ile ilgili örnek bulunmamaktadır.
5441 kez okundu.