SSD Harddiskler

SSD Nedir?

SSD, Türkçesi Katı Hal Sürücüsü olan Solid State Drive ifadesinin kısaltmasıdır. SSD'ler günümüzde harddisklerin yerini almaya başlayan depolama birimleridir. 

Depolama kapasiteleri henüz harddiskler kadar fazla olmasa da gittikçe artmaktadır. SSD'leri güçlü yapan şey çalışma hızlarıdır. 

SSD'lerin Yapısı

Sabit disklerde (HDD) plaklar, dönme milleri, motor, okuma yazma kafası gibi birçok mekanik kısım bulunurken, SSD'lerde DRAM bellek yongaları veya NAND Flash birimleri bulunur.

Sabit disklerdeki bu mekanik yapı hız konusunda dezavantajdır. Bu kısıtlamalardan etkilenmeyen SSD'ler sabit disklere göre binlerce kat daha hızlı çalışabilmektedir. Ayrıca SSD'lerin hızı veri parçalanması sorunundan da fazla etkilenmemektedir.

SSD'lerin Avantajları ve Dezavantajları

  • Okuma, yazma hızları sabit disklere göre çok çok yüksektir. Bu sayede bilgisayarın performansına da büyük katkı yaparlar. Özellikle işletim sistemi ve programların ilk açılış süreleri kısalır. 
  • Kapasitelerine göre fiyatları biraz daha yüksektir. Sabit disklerde daha yüksek kapasiteli olanları daha uygun fiyata alabilmekteyiz. Ancak bu fark git gide kapanmaktadır.
  • SSD'lerin önemli bir dezavantajı kullanım ömürleridir. SSD'lerin yapısında kullanılan NAND flash bellekler zamanla yıpranmaktadır. Bu yıpranmayı azaltmak için çeşitli yollar geliştirilmektedir. Yine de SSD'ler bir yerde yıpranacak ve ömürleri tamamlanacaktır. Peki ne kadar zamanda bu gerçekleşir, SSD'lerin ömrü ne kadardır? Bu kullanım şekline de bağlıdır. Bir SSD'ye ömrü boyunca yüzlerce TeraByte yazılabilir. Performansı hep aynı kalır. Ve çoğunlukla ömrü takılı olduğu bilgisayardan daha uzun olur. Bu açıdan ömürleri yeterli görülebilir. Ancak bundan daha fazlasını beklememeliyiz.

Yıpranma Dengeleme Algoritması

SSD hücrelerindeki yıpranmayı azaltmak için yıpranma dengeleme teknolojisi gibi yöntemler kullanılmaktadır. Yıpranma denge sistemi depolanan verileri tüm bellek hücrelerinin geneline yaymaya çalışır. Bu sayede belli hücrelerin fazla kullanılarak çabuk yıpranmasını engeller.

SSD mi tercih etmeliyim, HDD mi?

Hedefimiz performansı artırmak ise tercihimiz SSD olmalıdır. Ancak TeraByte boyutlarında depolama alanına ihtiyaç duyuyor isek o zaman HardDiskler daha mantıklı olacaktır.

Günümüzde bilgisayarlarda hem SSD hem de HDD kullanımı yaygındır. İşletim sistemi ve programlar SSD üzerinde bulunurken, diğer dosyaları Harddisk üzerinde saklamak güzel bir çözümdür.

Disk Birleştirme (Defrag)

SSD kullanırken disk birleştirme işlemine gerek yoktur. Ayrıca bu işlem SSD'lerin ömrünü kısaltacaktır. İşletim sistemi ayarlarında otomatik disk birleştirme seçeneği aktif ise bu pasif hale getirilmelidir.

SSD Türleri

SSD'ler iki ana gruba ayrılır: PCIe NVMe ve SATA

SATA SSD'ler sabit diskler ile aynı arayüzü kullanırlar. Şekilleri de dizüstü harddisklerine benzer. Aynı bağlantı arayüzü kullanmalarına rağmen normal sabit disklere göre birkaç kat hızlıdırlar.

PCIe NVMe türleri ise PCI-e yuvasına takılırlar ve performansları çok daha yüksektir.

SSD Form Faktörleri

SSD'ler boyutları, şekilleri ve konnektörlerine göre de sınıflara ayrılırlar.

  • 2.5" SSD'ler sabit diskler ile aynı boyutta ve şekildedirler.
  • mSATA SSD'ler daha küçük boyutludur. (Sadece SATA arabirimi)
  • M.2 SSD‘ler ince kart şeklindedirler. Uzunlukları farklıdır. M2 yuvasına takılırlar. (Hem SATA hem PCIe arabirimi)
  • Ek kart (AIC): Masaüstünde kullanılır. PCIe yuvasına takılırlar. En hızlı SSD’ler arasındadır.

Alacağımız SSD ile anakartımızın uyumlu olması gerekir. Örneğin M.2 form faktöründe hem M.2 Sata hem de M.2 PCIe türleri vardır. Örneğin M.2 PCIe kullanabilmek için bilgisayarımızda PCI express yuvası bulunmalıdır.

ssd nedir, ssd harddisklerin farkları neler, ssd türleri, m2 ssd nedir, m.2 ssd nedir, ssd avantajları ve dezavantajları

KONU İLE İLGİLİ ÖRNEKLER

Bu konu ile ilgili örnek bulunmamaktadır.



YORUMLAR




4848  kez okundu.

Online Kullanıcı Sayısı 296



ssd-harddiskler