İnternetin Çalışma Mantığı

İnternetin Çalışma Prensibi

Bir web sitesini bilgisayarımızda hazırladıktan sonra, başkalarının da o siteyi görebilmeleri için, siteyi internette yayınlamamız gerekir. Siteyi yayınlayabilmemiz için bir sunucudan web alanı kiralamamız, ayrıca bir alan adı (domain) satın almamız gerekir.

  • Sunucu (Server): Web sitelerine ait tüm dosyaları barındıran özel bilgisayarlardır. Genellikle data center denilen özel binalarda bulundurulan sunucu bilgisayarlar, yüksek hızda internet bağlantısına, geniş ve hızlı depolama alanına sahip olarak 24 saat çalışır halde bulunurlar.
  • Web alanı (Web Space): Sunucu üzerinde sitemiz için ayrılan yer, yani klasördür. Tüm dosyalarımızı, sunucu üzerindeki bu klasöre kopyaladığımızda sitemizi yayınlamış oluruz.
  • İnternet Protokolü (IP): İnternet ortamındaki iletişimi düzenleyen kurallar bütünüdür. Bu protokole göre internete bağlanan her cihaz bir IP numarasına sahip olmalıdır. Bu numara 4 kısımdan oluşur. ( 198.200.65.212 gibi)
  • Alan Adı (Domain): Web sitelerimizi yüklediğimiz sunucular da birer IP numarasına sahiptir ve sunuculara erişebilmek için bu IP numarasını bilmek gerekir. Ancak her sitenin bulunduğu sunucunun IP numarasını akılda tutmak çok zor olacağı için Domain Name sistemi geliştirilmiştir.

    Bu sisteme göre web sitelerine akılda kalıcı bir alan adı verilir. Örnek: Google.com - Meb.gov.tr - Facebook.com -  www.silivrirehberi.com

  • Dns Server: Alan adları sunucuya bağlanmak için yeterli değildir. O alan adındaki web sitesinin hangi sunucuda olduğunun bilinmesi gerekir.
    Dns Sunucuları web siteleri ve sunucuların kaydını tutarlar. Tarayıcıya bir web sitesinin alan adını yazıp Enter’a bastığımızda bu istek önce Dns sunucusuna iletilir ve buradan sunucunun IP adresi alınır. Ardından da Ip adresi sayesinde sunucuya bağlanılır. Sunucu da bize talepte bulunduğumuz web sayfasına ait dosyaları gönderir.
  • İstemci (Client-Ziyaretçi): Sitemizi ziyaret eden kullanıcılardır.
  • Web Tarayıcı: Ziyaretçinin, sayfamızı düzgün biçimde görüntüleyebilmesini sağlayan programlardır. (Chrome, Firefox, İnternet Explorer vb.)

Web tarayıcısına adres yazılarak istekte bulunulduğunda gerçekleşen işlemler:

1. Adım: Ziyaretçi, görüntülemek istediği web sayfasının adresini yazarak, istekte bulunur. Bu istek, sayfanın gerçek yerini, yani hangi sunucu üzerinde bulunduğunu öğrenmek amacıyla DNS Sunucusuna yönlendirilir.

2. Adım: DNS sunucusu, hangi sayfanın hangi sunucu üzerinde yer aldığının kaydını tutmaktadır. Bu bilgi alındıktan sonra web sitesini barındıran sunucuya ulaşılır.

3. Adım: Sunucu, siteye ait dosyaları istemciye gönderir. Ve istemci bilgisayardaki tarayıcı programı, bu dosyaları düzgün bir biçimde görüntüler.

internetin çalışma mantığı prensibi, internet nasıl çalışır, dns nedir, server sunucu nedir, domain nedir, hosting nedir, web alanı, site adı, sunucu nedir

KONU İLE İLGİLİ ÖRNEKLER

Bu konu ile ilgili örnek bulunmamaktadır.



YORUMLAR




15327  kez okundu.

Online Kullanıcı Sayısı 1340



İnternetin-Çalışma-Mantığı